Wat gebeurt er in het hoofd van iemand met Autisme Spectrum Stoornis (ASS)? Als je dat weet kun je het gedrag dat daaruit voortkomt verklaren. Dat doet Colette de Bruin in haar nieuwste boek: ‘Dit is Autisme! Van hersenwerking tot gedrag’. Zij heeft hiervoor samengewerkt met neurobioloog dr. Fabienne Naber. Colette heeft ons meegenomen op een boeiende en unieke reis door het brein van iemand met autisme.

Geef me de 5 wil zoveel mogelijk mensen op weg helpen naar positief contact bij autisme. Daarom is Colette in november gestart met een tournee door Nederland. In iedere provincie geeft zij twee lezingen waarin zij de breinwerking van iemand met ASS naar de praktijk vertaalt. Dit doet zij aan de hand van herkenbare voorbeelden. Als team hebben we op maandag 22 januari deze lezing in Eindhoven bijgewoond. Omdat wij ook werken met geef me de vijf was deze lezing eentje die we niet wilde missen.

De lezing was opgezet in verschillende onderdelen. Praktijkvoorbeelden met videobeelden lieten bepaald gedrag zien. Daaropvolgend onderbouwde neurobioloog dr.Fabienne Naber waar het gedrag vandaan kwam, hoe het in de hersenen werkt. Afsluitend gaven ze eventuele oplossingen. Dit deden ze door middel van visuele ondersteuning.

De lezing was goed te volgen, maar voor iemand zonder kennis van autisme kan ik me voorstellen dat bepaalde vaktermen moeilijk of niet bekend waren. Maar ook voor ouders die meer willen weten over autisme was deze lezing zeer boeiend.  De lezing is een aanrader voor ouders, familieleden, leerkrachten, overige professionals. Eigenlijk gewoon een ieder die met autisme te maken heeft zowel privé als werk gerelateerd.

Voor mij, als autisme specialist, was het vooral herhaling en herkenning. Het mooie van Colette is dat ze kijkt naar gedrag, maar verder kijkt dan naar het gedrag wat je ziet. Echt kijken naar het kind met autisme oftewel de CASS. De lezing was mooi opgezet met voldoende humor, waardoor het niet te droog was. Een duidelijke indeling en een mooie presentatie met hele duidelijke visuele ondersteuning. De lezing was duidelijk, helder en de afwisseling tussen praktijkvoorbeelden en theorie was prima. Een aanrader voor ouders of professionals die nog niet geweest zijn en willen gaan.

Hieronder de link naar de website mocht je interesse hebben om naar een lezing te gaan.

https://www.geefmede5.nl/lezingen/aanbod/dit-is-autisme-van-hersenwerking-tot-gedrag